Ett sunt förhållande till tekniken

Vi omger oss av tekniken ständigt. Och det ska gå fort, det har vi tidigare skrivit om. Tekniken omger oss både när det kommer till vårt jobb men även privat med sociala medier, att spela spel till att alltid ha smartphonen närvarande för att vara nåbar och för att känna trygghet med att man när som kan nå en annan människa. Det här med att stänga ner och bara vara med sig själv är något som de flesta människor inte vill testa längre då de är rädda för att gå miste om något, men även för att vara ensamma med sina tankar. Om man pressar sig för mycket i det digitala kan det leda till ett osunt förhållande då kroppen kastar in flaggan och hjärnan har svårt att hänga med. Det är något vi bör undvika för det kan ta lång tid att återhämta sig och få tillbaka det sunda förhållandet. Men hur ska man gå tillväga, och när vet man att det är tekniken som är roten till det onda? Då tekniken brukar vara det som får oss att må bra.

Leta och känns efter

Ja, sociala medier och att känna att vi är i en stor gemenskap ska inte kännas som något negativt och skapa stress. Om det faller över så är det viktigt att du gör något åt det, då vi lever i en digital tidsålder.

  • Känner du dig stressad är det viktigt att du funderar över de situationer du befinner dig i när stressen infinner sig. Är det när du läser ett mail eller vet att du har mängder att göra men känner dig tvungen att svara på ett mail på en gång. Känn av dessa signaler och försök att göra det motsatta: försök att ta kontrollen över det digitala och bli den som bestämmer över ditt liv och över hur du ska må.
  • Boka in en fri dag när telefonen är avstäng och du inte får använda internet. En dag eller så många som du behöver. Sedan kan du känna att du kan trappa ner, eller om du väljer att stänga av allt efter ett visst klockslag för att få ro i själen och tankarna.
  • Tänk att tekniken ska underlätta inte vara den som skapar problem. Våga säga nej och våga känna att du är värd det bästa.