Innan smartphones och ansiktsigenkänning

I dagarna fyller Short Message Service, mer känt som SMS, hela 25 år. Det var i början på december 1992 som det första textmeddelandet skickades internt hos teleoperatören Vodephone i Storbritannien. Samtidigt har den nya iPhone X kommit och mycket ha hänt på de dryga två decennier som har passerat sedan det första textmeddelandet skickades.

 

I dagens läge äger många av oss en kär iPhone, som då och då kan behöva repareras genom att kontakta https://phonehero.se/. Men hur gick det till när det första sms:et faktiskt skickades och vad är det som är så speciellt med den nya iPhone X?

 

En mobil julhälsning i december 1992

 

Det var en ingenjör på företaget som utvecklade texttjänster på samma firma som knappade in en julhälsning på sin dator och skickade meddelandet till sin chef som just då var på en julfest med jobbet. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det på den tiden bara gick att läsa och inte att skriva sms på mobiltelefonerna, de hade inte ännu fått tangentbord nämligen. Men på några år skulle sms:andet explodera fullständigt och bli större än vad någon någonsin hade kunnat ana.

 

 

Chefen kollade in budskapet på sin Orbitel 901 och voilà – historiens första sms var ett faktum – Svenska Dagbladet

 

Mycket har hänt med våra mobiler under årens gång

På den tiden gick det bara att läsa, inte att skriva sms på mobiltelefonerna, de saknade nämligen tangentbord. Det skulle dröja några år, men sedan fullkomligt exploderade sms-andet. Nu har dock sms:andet fått stor konkurrens och kulmen för texttjänstens popularitet nåddes redan 2011, då skickades det i Sverige hela 18 miljarder sms, i förra året skickades bara 9 miljarder och i stället har nätbaserade tjänster som Imessage och What’s Up samt Facebook Messenger tagit mark. Läs mer här för att få reda på med om sms:andets historia och inledningen på det hela.

 

Året efter började finska Nokia använda den 160-tecken långa meddelandetekniken i sina telefoner, vilket satte en snöboll i rullning som till slut ledde till att tekniken blev totalt dominerande för mobiltelefoner. Men efter många år av total dominans minskar nu antalet skickade meddelanden världen över, och i Sverige har antalet skickade sms år 2017 nått sin lägsta notering på tio år – Metro

 

 

IPhone X kommer med många nyheter och funktioner

 

Under tiden för sms:andets uppgång och begynannde fall har det hänt mycket på smartphone-fronten. För bara tio år sedan kom den första iPhone, presenterad av den nu bortgångne Steve Jobs. Det var då väldigt omstörtande och den första telefonen av Apple gjorde fullkomlig succé. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur den nuvarande vd Tim Cook presenterade den allra nyaste mobilen från Apple alldeles nyligen, iPhone X.

 

I denna telefon är nyheterna många, nu kan man till och med låsa upp mobilen genom att den känner igen ditt ansikte, inte via fingeravtryck som kom med förra årets generation. En annan ny funktion är att du kan göra egna emojis och det med den nya, bra kameran.

 

Skärmen täcker numera i princip hela telefonen på ena sidan, vilket gör att hemknappen har fått tas bort och ersättas med ett geststyrningssystem. Nu har man även trådlös laddning genom qi-teknologi och en mycket bättre batteritid. Den billigaste versionen av denna nya telefon kostar runt 11 000 kronor i Sverige.