Kom-i-håg-lista när du gör hemsida

Webbdesign är inget enkelt ämne, det finns väldigt många aspekter att ta hänsyn till när man ska bygga en hemsida och därför är det inte särskilt konstigt om man villar bort sig, blandar ihop saker eller kanske glömmer bort vad man egentligen skulle göra. Därför har vi satt ihop en liten kom-i-håg-lista eller vad vi nu ska välja att kalla det, som du kan gå igenom när du bygger en hemsida för att se till att den blir så bra som möjligt. 

En hemsida är något som i väldigt många fall är en nödvändighet i dagsläget där allt mer förflyttas till internet. Om d har ett företag eller liknande är det av allra största vikt att du har en närvaro på nätet, vilket vi har skrivit om tidigare. Onlinemarknadsföringen och –närvaron är i många fall en avgörande faktor när det kommer till huruvida du kommer att bli lönsam eller inte. Men det är heller inte så lätt att bygga en hemsida som är bra, för det är mycket som ska uppfyllas för att den som tittar på hemsidan ska tycka om den lika mycket som enheten som ska visa den. Vi tänkte att det kunde vara bra att ha några punkter som man kan gå igenom och titta på när det är dags att ordna med en ny hemsida eller när den gamla behöver uppdateras. Så här kommer den, en liten lista med saker att tänka på vid webbdesign!

  • När du ska välja typsnitt till din hemsida så är det viktigt att du väljer ett som är lättläst, annars finns risken att texten på din hemsida känns alldeles för jobbig att ta sig an av besökarna. Det kan också vara bra att välja ett ypsnitt som är sans-serif, det vill säga att bokstäverna inte har några klappar. Dessa typsnitt passar oftast bättre på nätet. Tänk och på att olika webbläsare kan läsa in olika många typsnitt, så vill du ha ett som funkar på alla webbläsare får du inte välja ett allt för speciellt.
  • Storleken på hemsidan ska vara lagom för standardskärmar och kunna anpassa sig efter vilken storlek och upplösning det är på besökarens skärm. Gör inte en för bred site.
  • Välj färger som funkar bra med varandra, och undvik saker som gör att besökaren blir blind, till exempel extremt klara färger eller gult och vitt i kombination.
  • Se till att ha en mobilwebbplats eller en hemsidedesign som är responsiv och funkar bra i mobilwebbläsare. Allt fler surfar via mobilerna och det finna inget jobbigare än en sajt som inte är mobilanpassad.
  • Se till att du inte har en långsam hemsida. Dels genom att inte gör innehållet för tungt att ladda, och dels genom att se till att det webbhotell eller de servrar du ligger på inte är för långsamma och saknar tillräcklig kapacitet.

Detta är bara några få av de saker du behöver ha koll på när du ska bygga en hemsida, det finns otroligt mycket mer att använda sig av och tänka på när man jobbar med webben. Läs fler inlägg här och se om du hittar mer bra inspiration!