Mobiltelefoni från 1950 till idag

Utvecklingen av mobiltelefoni går i en rasande fart. Från att först ha varit något för främst militär och polis har det blivit något som i princip alla använder dagligen. Det i sin tur för med sig att många gamla mobiler som skulle behöva återvinnas istället ligger oanvända i folks hem.

Du har säkerligen minst en mobil liggandes nära dig och det är du inte ensam om. Visste du att det första mobiltelefonisystemet utvecklades i Sverige? Det var år 1950 som det första mobila samtalet gjordes genom det så kallade MTA-systemet och samtalet gick då till Fröken Ur.

Genombrott under 1990-talet

Med åren utvecklades allt fler mobila system – både i Sverige och utomlands – men det stora genombrottet fick mobiltelefonin förmodligen 1991 när GSM-systemet blev standard. Detta berodde på att informationen kunde färdas så pass mycket snabbare och på så vis blev mobiltelefonen var mans egendom. De senare 3G- och 4G-systemen har ytterligare förbättrat detta och utökat användningsområdet för mobiltelefoner.

Återvinn din mobil

– Det går att sänka sina abonnemangskostnader riktigt rejält genom att lämna in sin telefon när man köper en ny, säger Johan Johansson, vd på Tre.

I utvecklingens kölvatten följer förstås att många gamla mobiler blir omoderna och kasseras. I en undersökning från Sifo har det till exempel visat sig att 80 % av de tillfrågade har gamla mobiltelefoner hemma som bara ligger och dräller men att bara en av fyra personer återvinner telefonerna.

Om du är intresserad av att återvinna din gamla mobil så kan du ta med den till butiken där du köper din nya och höra om de tar emot den. Be även om att få den värderad då du kan få tusentals kronor för den om du har tur.